CI/CD & DevOps & DevSecOps & NoOps

Teknolojinin kendisine çalışması, ifadesi ilk etapta çok mantıklı gelmemekte. Detaya indiğimizde teknolojinin kendi süreçleri için de ilerleme kaydetmesi normal gelişim sürecinin bir parçası olduğunu görmekteyiz.

Yazımızın  başlığında  yer  alan  CI/CD,  DevOps,  DevSecOps ve  NoOps  kavramları  teknolojinin kendisine çalışması veya teknolojinin otomatize edilmesinden ibaret olduğu görülmektedir...

CI/CD üretim yolu veya janjanlı  söylenişi ile  "pipe line"  yazılım dünyasında üretilen kodun otomatik derlenmesi ile otomatik yüklenmesi arasındaki süreçten öteye gitmemektedir.

Bu  süreçlerin  oluşturulması  ve  işletilmesi  aşamasında  özellikle  büyük  kuruluşların  hızlı  hareket edemediklerini görülmektedir.

Büyük kuruluşların, kurumsal yapılanmaları hızlı hareket kabiliyetlerini baltalamaktadır. Hatta bazen kısır döngüler oluşturmakta ve ilerleme çalışmaları gerilemeye evirilmektedir. Bu kısır döngülerden ve engellerden kurtulan veya takılmayan büyük kuruluşlar asıl faydayı kat ve kat elde etmektedirler.


Yorumlar